Linecké s krémom z arónie-chokeberry cakes

Arónia pre svoju krásnu bordovú farbu sa v potravinárstve využíva na výrobu prírodných farieb. Najviac pigmentu je v tmavej šupke. Pre svoju trpkastú chuť sa konzumuje hlavne tepelne upravená, napríklad  v sirupoch, marmeládach. Keďže nieje vôňou príliš výrazné ovocie doporučujem  krém doladiť použitím arómy.

Ingrediencie na linecké cesto:  3:2:1 

– 300 g hladkej múky

– 200 g masla alebo rastlinného tuku

– 100 g práškového cukru

– 1 lyžica kakaa

– 1 lyžička škorice

– 1 žĺtko

– štipka soli

 

Ingrediencie  na krém s aróniou:

– 125 g masla

– 80 g práškového cukru

– ½ vanilkového pudingu

– 100 g plodov arónie

– cca 300 ml vody (presné množstvo vody sa ukáže v postupe)

– malinová aróma

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– bielková poleva, farebný cukor

 

Pracovný postup:

Linecké:

  1. Vyšľaháme 200 g masla alebo rastlinného tuku, spolu so žĺtkom, soľou a práškovým cukrom. Vyšľaháme dopenista.
  2. Prisypeme múku, kakao, škoricu a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja na hladké cesto a dáme na noc do chladničky.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku približne 4-5 mm a formičkou vykrajujeme kolieska a kvety. Vykrajujeme do páru budeme zlepovať krémom. Pečieme pri teplote 170 °C 8-10 min..

Bielková poleva:

  1. Z 2 bielkov a z 8 vrchovatých lyžíc práškového cukru vymiešame stredne hustú polevu. Nemiešame dlho, konzistencia musí byť polotuhá tak, aby sa pekne liala, ale zároveň aj držala na koláčiku.. Necháme do druhého dňa vyschnúť. S dobre vysušenou polevou koláčiky spájame a plníme krémom.

Plnka z arónie:

  1. Maslo a práškový cukor vymiešame do peny. Plody arónie podlejeme vodou (50 ml) a privedieme do bodu varu. Uvarené ovocie najemno rozmixujeme a prepasírujeme cez sito. Ovocnú šťavu, ktorú sme získali doplníme vodou do množstva 250 ml, pridáme puding a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Vychladenú pudingovú kašu, po lyžiciach primiešame do vymiešaného masla. Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Nakoniec ešte pridáme pár kvapiek malinovej arómy a koláčiky naplníme. Malinová aróma sa hodí najlepšie, môžete ju nahradiť punčovou.  Pre naplnenie torty doporučujem pripraviť dvojnásobné množstvo plnky.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *